DUO-expositie Erik Kierkels – Inge de Monte

vanaf 6 juli | Galerie STUDIO 39, Langpoort 7, Weert

In een spannende combinatie – waar ambachtelijk kunnen en passie voor de kunsten elkaar versterken – raken en ontmoeten de kunstwerken van 2 leden van Kunstcentrum Weert elkaar in deze tijdelijke galerie aan de rand van het stadscentrum van Weert.

Erik Kierkels, “artistiek workaholic!”, is in 1958 in Roermond geboren en zijn hele leven al met kunst bezig. Hij creëert bulls eye glassculpturen, beelden in brons en schilderijen op canvas. Zijn atelier ligt vol met ontwerpen , schetsen en plannen. Vaak liggen en staan 30 tot 40 projecten in diverse stadia te wachten op een vervolg. Dagen zijn te kort, weken en maanden vliegen om. Met een ontembare werklust werkt Erik dagelijks in zijn atelier vol passie aan de uitbreiding van zijn oeuvre. Hier ontstaan de meest waanzinnige kunstwerken van stieren, paarden, modellen, danseressen en karakterkoppen. De ontwikkeling van zijn werk blijft gestaag groeien, met veel ruimte voor experiment en ambachtelijk kunnen. Nieuwe technieken en materialen bieden impulsen tot groei en ontwikkeling

De ontembare kracht en uitstraling van de stier en de sensuele lijnvoering van de paarden en angeli beelden vormen zijn dragers van zijn inspiratiebron, “het alledaagse leven”. Kierkels beelden zweven in de ruimte, nemen er kort bezit van en na een vluchtige aanwezigheid draaien ze om hun as en vervolgen hun weg. De toeschouwer blijft achter met zijn eigen zoektocht naar de herkenning en betekenis van het kunstwerk. Een vluchtige ontmoeting met slechts de titel als referentiekader.

Inge de Monte, al reizend met haar camera legt Inge verhalende voetstappen vast en maakt naast reguliere fotografie, werk in de vorm van fotocomposities in o.a dibound, op roestvrijstaal, op Hahnemühle fine art papier in baklijsten en met keramische inkt ingebakken in glas. Vnl. abstracte composities en ook portretten – gemaakt tijdens verre reizen – worden geprint, op een speciale manier op hout verwerkt en in epoxy gegoten, waardoor ieder fotokunstwerk uniek is! De afbeeldingen komen voort uit foto’s van bijzondere effecten, personen, afbeeldingen, structuren, zand en water- en lichtreflecties.  Naast autonoom werk creëert Inge ook werken voor utiliteitsbouw en interieurprojecten.

Tijdens deze gezamenlijke expositie laat Inge ook haar 2 laatste samengestelde foto kunstwerken zien die met keramische inkt zijn ingebakken in glas. De foto kunstwerken kunnen door dit proces ook buiten opgehangen worden. Deze techniek kan tevens worden toegepast bij glazen balustrades, deuren en glasplaten in uw keuken achter uw fornuis en aanrecht.

Op zoek naar haar roots, raakte Inge de Monte jaren geleden meer en meer geïnspireerd door Italië. Vooral de mozaïeken die zij in de Friulaanse geboortestreek van haar opa – die terrazzowerker was – bezocht heeft, hebben haar uiteindelijk doen besluiten om in Ravenna een Romeinse mozaïek techniek te gaan leren. Inge werkt vnl. met de glasmozaïeken van de Italiaanse huizen Bisazza en Orsoni, daarnaast de glasmozaïeken van het Nederlandse Milovito. Diverse buitenprojecten zijn in opdracht gecreëerd, waaronder een Tibetaanse tempel in Zeeland, het Zonnepaneel bij Energiepark Weert in Altweerterheide waar de kinderen van de St. Jozefschool aldaar aan hebben meegewerkt en ook het Zonnewijzerplein in Budel-Dorplein. Naast deze toegepaste vormen, creëert Inge eigen werk en geeft mozaïek workshops en cursussen in haar MOSAINGO-atelier.

Deze bijzondere gezamenlijke expositie is geopend op zaterdagen en zondagen van 13.00 -17.00 uur en op afspraak. Voor meer info over het werk van Erik Kierkels, bel +31 6 23 47 92 09 en voor het werk van Inge de Monte, bel +31 6 25 08 36 86.
Vanaf 6 juli is de expositie te bezoeken. Welkom, de entree is gratis.

 


Delen op: