Eeuwenoud hout krijgt nieuwe kunstzinnige bestemming
dagblad de limburger 9.8.2021
Weertenaren worden uitgenodigd zelf mee te knutselen aan een kunstwerk voor het stadspark. Zij kunnen hiervoor een stuk eeuwenoud hout bewerken, dat is opgegraven in hun eigen stad.
WEERT
Door Erwin Schmidt
Op een locatie in Weert die wordt stilgehouden ligt vele honderden jaren oud hout opgeslagen. Het gaat bijvoorbeeld om de bekisting van waterputten uit de Romeinse tijd, maar er ligt ook hout uit de middeleeuwen en de ijzertijd.
Allemaal uit de grond gehaald bij de arecheologische opgravingen op Laarveld en Kampershoek 2.0.
Yvonne Schroeten, Emmy van de Venne, Caroline van der Linden en Saskia Keijzers, allen bestuursleden van Stichting Kunstcentrum Weert, poetsen alle leem van het verweerde hout af. Daarna moet het drogen, om het historische hout vervolgens in 2022 stukken te zagen. Een verwijzing naar het jaar waarin het kunstwerk door en voor Weertenaren onthuld moet worden. Keijzers wijst erop dat het plan nog erg pril is. Er moeten nog fondsen worden gevonden om de uitvoering te financieren. Maar er is goede hoop dat het gaat lukken.
Gedocumenteerd
Het opgegraven hout is inmiddels archeologisch onderzocht en gedocumenteerd. Omdat het anders dreigde te worden weggegooid ging archeoloog Fokko Kortlang in overleg met de gemeentelijke cultuurmakelaar Robin Moonen. “Kortlang had in Veldhoven ooit gezien dat van dit soort hout een kunstwerk werd gemaakt”, vertelt Schroeten. “En zo werden wij gevraagd of we misschien iets zouden kunnen doen met dat oude hout.”
Inwoners
Zo ontstond het plan heel Weert te laten meebouwen aan een kunstwerk dat in het stadspark moet komen, waar momenteel ook nog archeologische opgravingen plaatsvinden op de plek waar de voorburcht van kasteel De Nijenborgh heeft gestaan. Onder de noemer VerWeert Hout wordt zeshonderd kilo historisch hout in plakken gezaagd. “Op tweede paasdag willen we dat verspreiden onder de inwoners. Maar ook onder kinderen op scholen en onder cliënten in verzorgingshuizen”, legt Van der Linden uit.
Bewerken
Iedereen mag zijn eigen stukje hout naar eigen inzicht bewerken. Spijkers erin slaan, beschilderen, erin zagen noem maar op. In mei, in een soort optocht door de wijken van Weert, worden al die houtstukjes weer verzameld. De 23 kunstenaars verbonden aan het Kunstcentrum Weert verwerken die dan in een object dat in het stadspark komt.
Gehoopt wordt dat deelnemers jaren later aan hun kinderen of kleinkinderen nog laten zien welk stukje zij ooit gemaakt hebben. Maar zoals gezegd: het plan staat nog slechts in de steigers. Volgens Schroeten is de hulp van vrijwilligers en mogelijk ook bedrijven nodig om het kunstwerk voor Weert ook echt te gaan maken. “Wie iets denkt te kunnen bijdragen kan zich bij het Kunstcentrum Weert melden.”