Godelieve Geurts

7 april | Kunstcentrum Weert

De eerste zondag van april, de week na de KunstINkijk, presenteert Kunstcentrum Weert een bijzondere gast exposant en voormalig lid, Godelieve Geurts.

Godelieve Geurts is een beeldhouwer van formaat. Ondanks haar kleine gestalte schept ze met ogenschijnlijk groot gemak imposante ijzeren objecten. Gewapend met krachtige apparatuur bouwt ze de meest poëtische kunstwerken van oude stukken ijzer, plaatstaal en ander sloopafval. In haar Roermondse atelier slijpt, buigt en last ze de meest uiteenlopende objecten. Variërend van draadstalen zwijnen, rubber bootjes, mensfiguren en gracieuze vogels tot zelfs tafels en stoelen. Haar delicate in epoxy bedekte foto’s, veelal van haar eigen werk, vormen een aangenaam contrast met het harde ijzer. Deze foto’s zijn prachtig op zichzelf maar worden soms ook geïntegreerd in andere creatieve projecten, zoals bijvoorbeeld als zitting van een ijzeren stoel.

Haar indrukwekkende zelfportret (2011) waar ze zittend aan een strijkplank haar make-up bijwerkt is te bewonderen in een van de voormalige Philips gebouwen in Roermond. Het beeld staat, gedeeltelijk afgeschermd door vitrage, in het midden van een immense ruimte. Door de vitrage krijgt het bekijken van het beeld een licht voyeuristisch karakter. De kunst van Godelieve Geurts is van museale kwaliteit en straalt van levenslust en maakplezier. Het is een ware soul van ijzer die je gezien moet hebben!

Godelieve Geurts (1951) groeide op in Budel Dorplein en volgde de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch, waar ze in 1976 afstudeerde als beeldhouwer in de ruimste zin van het woord. Na een periode in Weert, woont en werkt ze sinds 1992 in Roermond.

Tijdens de tentoonstelling op 7 april is Godelieve zelf aanwezig.

 

 

Delen op: