Kunstcentrum weer OPEN!

6 en 13 september | Kunstcentrum Weert

 

Na een stilte van enkele maanden opent het Kunstcentrum Weert weer haar deuren. Zondag 6 september zijn we open van 11 uur tot 17 uur. Zondag 13 september, OPEN MONUMENTENDAG, zijn we open van 10 uur tot 17 uur.

– Er is kunst te zien van Inge de Monte, Emmy van de Venne, Helmi Coenders, Florence Husen, Jarka Vranovsky, Saskia Keijzers en Yvonne Schroeten.

– Presentatie van het boek van Yvonne Schroeten ‘Geheel de hemel weerspiegelend’, een roman over kunst.

– Zondag 13 september: workshop maquette boomhut maken voor de jeugd door Helmi Coenders en Emmy van de Venne (aanmelden is niet nodig).

Stichting Kunstcentrum Weert huist sinds 1994 in het voormalige sanitairgebouw van de Lichtenberg. Vroeger waren hier (gescheiden) garderobes en toiletten; dit is nog herkenbaar aan de ingangen links en rechts. Dit gebouw, dat ook wel poortgebouw wordt genoemd, is onderdeel van het recreatiecomplex de Lichtenberg. De Lichtenberg is een openluchtcomplex waarin sport (tennisbanen en zwembad), cultuur (openluchttheater) en religie (Mariakapel) zijn samengebracht en integraal worden benaderd. Het is ontstaan in de vroeg-naoorlogse tijd, in de zogenaamde wederopbouw. Het was de tijd van een gezonde geest in een gezond lichaam. Daarom werd ook veel aandacht besteed aan sporten. De faciliteiten zijn in eerste instantie voor de interne leraren en leerlingen van het Bisschoppelijk College in Weert, later wordt het door alle leerlingen gebruikt. Het is een ontwerp van de Weerter architect Pierre Weegels en gebouwd in 1954. De zijgevels van het gebouw zijn opgetrokken uit baksteen. De kopse gevel is uitgevoerd in Nivelsteiner breuksteen, zoals vaker in de Lichtenberg te zien is. In de voorzijde van het dakoverstek is in metalen letters de tekst ‘Ars celare artem’ (= het is kunst om kunst te verbergen) aangebracht. Het hele complex is sinds oktober 2010 rijksmonument.

IJzerenmanweg 15, 6006 TA Weert

 

 

 

 

 

Delen op: