Mathilde Pil: FAUNA

6 november, van 11.00 tot 17.00 | Kunstcentrum Weert

Kunstschilderes Mathilde Pil exposeert enkele tekeningen, kleine en grote schilderijen.

Mathilde over haar werk:

“Mijn volgende tentoonstelling gaat over fauna, alle dieren die ik op mijn verre reizen heb mogen tekenen maar ook de dieren rondom mijn huis tijdens de corona-pandemie. Deze liefde voor de natuur om mij heen heb ik van mijn vader geërfd. Hoofd van de lagere school in Ospeldijk: Henk Pil. Papa was een echte natuurliefhebber. Hij kende alle plantjes in de natuur en vogels in de lucht. De geluiden in het bos, hij wist meteen welke vogel het was. Soms denk ik, had ik toch maar beter opgelet. Had ik maar beter geluisterd. Had ik het nu aan mijn kleinkinderen kunnen vertellen. Gelukkig hebben we daar nu veel apps voor. Ik kan enorm genieten van de geluiden in het bos. Als vogels hun lied zingen word ik stil. Stil van bewondering. Papa kon dat ook. Hij was in die tijd al een echte milieuactivist. Hij heeft aan de wieg gestaan van het IVN in Weert, centrum voor natuureducatie. En hij was bij de oprichting van de heemtuin van Eynderhoof. Ik heb veel tekeningen gemaakt van vogels aan de kust, van vogels die hangen in de strakblauwe lucht. Maar ook roodborstjes in de sneeuw. Zwanen op reflecterende plassen. Vaak sta ik lang te kijken naar futen die onder water duiken en dan opeens op een andere plek weer tevoorschijn komen. De kringen in het water die langzaam weer verdwijnen.

Vogels zijn moeilijk te tekenen, ze zitten dan ook niet echt stil. De spanning van het lijfje, de kracht van de vleugels het lichte van de hupjes als ze naar voedsel zoeken. Ze kunnen ook goed ruzie maken. Het hele wereldtoneel speelt zich af bij ons in de achtertuin. De eksters schamen zich niet om de kleinere vogels weg te jagen. Niet alle vogels zijn realistisch getekend, de  meeste veranderen langzaam naar   abstractere vogels. Het essentiële blijft over. Een uitgerekte hals, een scherpe klauw of juist het hele poezelige van een vacht van een roodborstje in de kou van de winter.

Bij de serie dolfijnen heb ik dezelfde fascinatie. Maar bij dolfijnen is het mysterieuzer. Dolfijnen kunnen zo’n overweldigende levensvreugde uitstralen waar ik ieder keer weer zelf kracht uit haal. Ik heb een paar dolfijnen geschilderd uit het gebied van de Amazone. Deze dieren waren roze in plaats van grijs. Fantastisch om ze aan te raken, de kracht van hun lichaam tegen je benen te voelen. Deze schilderijen zijn dan ook veel abstracter. Het gaat niet meer om de voorstelling maar om het gevoel. Heel intens!”

De kunstenaar is aanwezig en de toegang is gratis.

De tentoongestelde kunstwerken zijn na 6 november nog te zien in haar eigen Atelier Galerie op afspraak tel.06 – 28 40 81 75

www.mathildepil.nl

www.kunsthalweert.nl

 

Delen op: