Over ons

Stichting Kunstcentrum Weert, opgericht in 1984, telt momenteel 24 leden. Dit zijn kunstenaars met diverse artistieke disciplines en achtergronden. Variërend van tekenaars, schilders en beeldhouwers tot keramisten, textielkunstenaars, fotografen, videokunstenaars, theatermakers en schrijvers. Ons gezelschap is een ware meltingpot van creatief talent.

Het gebouw op IJzerenmanweg 15, waar wij gehuisvest zijn, behoort tot de vijf rijksmonumenten aan de Lichtenberg in Weert. Het draagt de toepasselijke naam ‘Ars Celare Artem’, wat vertaald kan worden als ‘de grootste kunst is de kunst te verbergen’ ofwel, het streven moet zijn kunst te creëren die de moeite en toewijding die het vergde om te maken niet verraadt.

Het doel van Stichting Kunstcentrum Weert is professionele lokale kunstenaars samen te brengen om elkaar te inspireren en een netwerk te creëren. Wij willen ons blijven profileren als autonome kunstenaars op verschillende disciplines. Daarnaast initiëren we gezamenlijke kunstprojecten en organiseren we collectieve exposities.

  • Elke eerste zondag van de maand vindt er in onze ruimte aan de Lichtenberg een tentoonstelling plaats. Hierbij krijgt ieder lid per toerbeurt de kans om een solo expositie te realiseren.
  • Jaarlijks organiseren we op paasmaandag de kunstINkijk, een atelier route waarbij leden en enkele gastkunstenaars hun atelier openstellen voor het publiek.
  • Tijdens de Open Monumenten dag vindt er een groepstentoonstelling plaats in ons eigen rijksmonument “Ars Celare Artem” op het terrein van de Lichtenberg.
  • Enkele malen per jaar wordt er voor en door leden een gemeenschappelijk uitje naar een mooi museum of interessante tentoonstelling georganiseerd.
  • We houden regelmatig atelierborrels bij elkaar om te praten over ons werk en elkaar vooruit te helpen. Op deze manier blijven we bij elkaars werk betrokken en kunnen we elkaar over en weer inspireren.

Ben je een professioneel kunstenaar en overweeg je om je bij ons aan te sluiten? Aarzel dan niet om je aan te melden en je portfolio en/of website met ons te delen. Je aanvraag zal tijdens de eerstvolgende ledenvergadering worden besproken en beoordeeld op basis van verschillende criteria, waaronder kwaliteit, zeggingskracht en originaliteit van je werk en je bereidheid tot actieve deelname aan onze activiteiten. Een afgeronde HBO-kunstopleiding is een pre. Als je aanmelding wordt geaccepteerd, zal onze ballotagecommissie je atelier bezoeken om tot een unaniem besluit te komen over je toelating. De jaarlijkse contributie voor leden bedraagt €80.

Ben je geen kunstenaar, maar wel kunstliefhebber? Dan verwelkomen we je graag als donateur. Dit kan vanaf €15 per jaar. Hiermee help je ons de kunst in Weert levend te houden en draag je bij aan onze projecten. Als je enkel op de hoogte gewenst te blijven van onze activiteiten kan dat ook. Wij sturen je dan een mailtje als er een tentoonstelling of ander nieuws is.

Aspirant leden, donateurs en andere geïnteresseerden e-mail ons op: info@kunstcentrumweert.nl