Erik Kierkels

|


 

“Een zoektocht naar harmonie en balans”

Erik Kierkels is bekend door zijn expressieve beelden in brons en zijn kleurrijke glaswerk. Kunst die soms zindert van onstuimige erotische energie, dan weer verfijnd en ingetogen is.
Kierkels: “ Ik schraap, smelt en kap soms delen weg met een bijl,door dat proces van voortdurende afbraak en opbouw ontstaat een levendig beeld.
Veel van zijn serene figuren , krachtige stieren en paarden lijken van hun sokkel te willen springen.De uitstraling van het brons en de kleurkracht van het glas versterkt de zeggingskracht van zijn beelden. “ Na het gieten vanuit het wassen origineel in brons, las ik de losse delen aan elkaar en breng ik versterkende metalen delen aan, waardoor het beeld netjes op zijn plaats blijft staan. Daarna ga ik ciseleren en polijsten, per beeld op een verschillende manier.” Pas dan volgt het procedé dat de sculptuur kan maken of breken: de keuze van de patina. Ieder beeld glas of brons krijgt zijn geheel eigen patina en structuur.
“Mijn inspiratie ligt in het alledaagse”, zegt Erik , “ dat kan een interessant boek zijn, een opera , op het sportcentrum, een tv-programma enz. Het is mijn katalysator voor het scheppingsproces, dat soms weken of maanden in beslag neemt.
Steeds vaker krijg ik het verzoek een beeld te ontwerpen voor een speciale locatie en wordt mijn werk opgenomen binnen collecties in Nederland, Duitsland , België, Frankrijk en Zwitserland. Het laten ontstaan van een nieuw beeld is een dynamisch en spannend proces. Zo blijft mijn werk zich steeds vernieuwen.

Door Maert Kroes

www.erikkierkels.nl
arthega@home.nl

 

Delen op: