Saskia Keijzers

|


 

Een kennismaking met Saskia Keijzers

Geboren in Weert in 1973

Saskia Keijzers creëert  intrigerende beelden, die ontstaan vanuit haar inspiratie en de voorliefde voor het medium waarmee zij werkt: “Klei is één van mijn favoriete materialen, net als kunsthars en metaal. Soms gebruik ik klei, zoals bij keramiek als doel en bij beeldhouwwerken als middel, denk daarbij  aan het vervaardigen van een gips mal op de klei. Bij monumentale vormen die mijn werken aannemen, ben ik gaan zoeken naar technische mogelijkheden om constructies te maken. Lassen is daarvan en goed voorbeeld. Het geeft mij de mogelijkheid om de beelden die ik in mijn gedachten ontwerp, met mijn handen om te zetten in vormen.”

‘Organisch abstract’

Een terugkerend onderwerp, in combinatie met metaalaccenten geeft het geheel een wat ruigere uitstraling. Ik kan mezelf verliezen in het onderzoek door te experimenteren met glazuureffecten, met pigmenten en oxides. Grenzen en mogelijkheden opzoeken van de beperkingen in het gebruik van de materialen die toegepast worden. Met organisch abstract bedoel ik dat veel  vormen in mijn werk ontleend zijn aan de natuur, dus zonder rechte lijnen en dat het eindresultaat ontdaan is van een concrete waarneembare vorm. 

‘De verwondering van de vergankelijkheid’ en ‘Scheppen door verwoesting’

Als mijn leidraad zie ik verwondering in de vergankelijkheid, dus alles wat bestaat en ooit weer zal vergaan. In het proces van afbraak zie ik ook de schoonheid. Ik wil als kunstenaar dit autonome proces ook zelf oproepen. Een gemaakt werk wordt dan bewust bijna verwoest om daarmee een nieuw werk te scheppen.

Kennis, durf en creativiteit leidt tot eigentijdse vormgeving. Het vergroot mijn beeldend denkvermogen doordat achter elk beeld een verhaal, doordrongen van emotie en context, schuilt.

Door mijn afstuderen tot  vormgever op het gebied van mode en textiel aan de Academie Beeldende Kunst (ABK) in Maastricht, kreeg ik een groot gevoel voor vorm en kleur. Ik was door mijn constructies die bij het maken van kleding nodig zijn  steeds meer geïntrigeerd door driedimensionale ontwerpen, buiten de modewereld. Dat kwam mij later goed van pas toen mijn interesse zich vooral ging richten op de keramiek en beeldhouwkunst. Hierna voltooide ik met succes meerdere opleidingen om mij te bekwamen in de keramische vormgeving en de techniek die daarbij hoort, en in de beeldhouwkunst aan de discipline Beeldhouwen aan de Kunstacademie Noord-Limburg. Voor mij is belangrijk de traditionele technieken in de keramiek te blijven gebruiken en daarnaast een open oog te hebben voor nieuwe, innovatieve, ontwikkelingen in het aanbod van de beschikbare materialen. Wat bij mij  blijvende factoren zijn, is in de eerste plaats is het gevoel dat ik heb voor de natuur en de rol van de mens daarin. En in de tweede plaats het geloof dat het scheppen van een kunstwerk een proces is met ups en downs. Maar ‘die weg er naar toe’ is voor mij als kunstenaar essentieel.

saskia.keijzers.sk@gmail.com

 

Delen op: