Silver Linings

3 december | Kunstcentrum Weert

Op 3 december exposeert Daphne Hovers haar nieuwste werk in het kunstcentrum op het terrein van de Lichtenberg in Weert. Te zien zijn abstracte schilderijen die doen denken aan dromerige landschappen en organisch gevormde keramische objecten. De tentoonstelling is geopend tussen 11 en 17 uur. De kunstenaar is zelf aanwezig. Tegelijkertijd is er in de Kunsthal in de  Teuniskapel een tentoonstelling over landschappen te bekijken. Daar zal naast onder andere werk van Jack Vreeke, Anne Marie Borggreve en Fred Gubbels ook een werk van Daphne Hovers te zien zijn.

Daphne Hovers is schilder en keramist. In haar schilderwerk is ze op zoek naar een zekere mate van abstractie. Ze schildert geen letterlijk bos, maar probeert de “bosbeleving” op het doek te vangen. De indrukken van haar dagelijkse boswandelingen zitten in haar hoofd en verschijnen gelaagd op een doek. Vluchtige herinneringen aan spiegelingen, lichtstralen, een blad dat drijft in een plas, takken, boomstammen, mossen, maar ook flarden van gedachten en emoties. soms eens scherp in focus dan weer vaag, vluchtig in de beweging van het voorbijgaan. Op organische wijze groeit het beeld tot een geheel. Hierbij zijn verschillende toetsen en manieren van verfgebruik belangrijk. Het schilderproces en het plezier van spelen met verf is voor haar een belangrijk aspect. Uiteindelijk is er een natuur voelbaar met diepte en ruimte om in te verdwalen.

Ook haar keramisch werk ontstaat organisch. Denkend met haar handen en onderzoekt Daphne verschillende vormen en texturen in de klei. Zoekend naar de balans tussen wat kan en niet kan. Zwaartekracht en breekbaarheid zijn daarbij belangrijke factoren. Daarna komt het experiment met glazuren om de juiste afwerking te vinden. Soms kan dat met kant en klare glazuren, soms moet er een eigen glazuur samen gesteld worden. Daphne houd van het onvoorspelbare, de chemische reacties die bij het openen van de keramiek oven toch altijd voor verassingen zorgen.

 

Delen op: