verWeert hout
Het project verWeert hout van Stichting Kunstcentrum Weert wil aanhaken bij 2 belangrijke archeologische vondsten in Weert.
1. Bij de ontwikkeling van bedrijventerrein Kampershoek en de woonwijken Vrouwenhof en Laarveld is in opdracht van de gemeente Weert vanaf 2002 archeologisch bodemonderzoek gedaan. Hierbij zijn meerdere waterputten uit de romeinse tijd en de middeleeuwen ontdekt en opgegraven. Het gaat om duizenden kilo’s hout: planken, balken en boomsegmenten.
Al dit hout in goede conditie te houden is te kostbaar. Stichting Kunstcentrum Weert is benaderd door de archeologen om er iets mee te doen. Archeologen en houtkenners hebben het beste hout geselecteerd.
Wij, SKW, willen het hout in samenwerking met de burgers van Weert gaan bewerken en uiteindelijk zichtbaar maken in een gesammtkunstwerk voor de gemeenschap
2. Dit jaar wordt het wordt het stadspark in Weert opnieuw ingericht, gelegen ten oosten van het historische centrum. De ruïnes en grachten van kasteel de Nijenborgh hebben van oudsher een prominente positie in het park. Ondergronds bevinden zich op het kasteelterrein maar ook buiten de grachten nog allerlei archeologische relicten, die verband houden met de geschiedenis van Weert en het gebruik van het kasteelterrein.
In de maanden juni en juli dit jaar werden archeologische opgravingen op deze plek uitgevoerd. De kennis over de voorburcht van het kasteel zullen een inspiratiebron zijn voor de inrichting van het nieuwe park. Een plek voor alle Weertenaren.
SKW wil met zoveel mogelijk bewoners van Weert het oude hout van de opgegraven waterputten laten zien in een beeld op deze historische plek. De gemeente Weert heeft toestemming gegeven om het beeld in het park te visualiseren. Het proces vooraf is belangrijk, wij willen ons hard maken om dit project met jong en oud te delen.
Doe mee, verwonder je over het hout van 2000 jaar oud en beleef het met je handen. Het gaat om erfgoed van Weert, wat veel bewoners nieuwsgierig zal maken, ook mensen die misschien minder ophebben met kunst. Eigen geschiedenis prikkelt, wie kent hier niet Philips van Horne (1524-1568), voormalig bewoner van kasteel de Nijenborgh.
Onze plannen zijn in wording, like onze FB pagina voor actuele informatie.